Eplesorter- identifisere eplene dine!

Av de over 300 eplesortene som vi antar finnes i Norge er noen vanligere enn andre. På linken til "Norsk institutt for skog og landskap" finner du bilder og korte omtaler av 20 av de vanligste sortene som du kan vente å finne på gamle frukttrær.
Se om du kan finne ut hvilken sort epler du har funnet ved å sammenligne med bilder og opplysninger om sortene!

http://www.skogoglandskap.no/temaer/devanligste


Fakta om epler

Epler er et av de eldste jordbruksprodukter i verden. Det er over 6000 år gammelt. Eple stammer opprinnelig fra Kasakhstan og Kaukasus. Det ble brukt som mat i steinalderen, romerne drev aktivt med epleforedling og her i Norge har vi funnet eplerester i Osebergskipet. Både i mytologi og i religioner har eplet stått for noe av det viktigste for mennesker, nemlig ungdomlighet.

Epler hører til rosefamilien, som også består av roser, jordbær, bringebær, plommer, aprikoser og pærer. Det finnes over 7500 eplesorter i verden. Vi spiser rund 13 kg epler per person i Norge hvert år. Epler er veldig sunt! 

"An apple a day keeps the doctor away!" "Et eple om dagen er bra for magen!" Røde epler inneholder stoffer i skallet som forebygger mot kreft og hjerte- og karsykdommer! Epler er en viktig kilde til vitaminer, mineraler, fiber og anti-oksidanter. De renser kroppen og gir deg fin hud. Ikke økologiske dyrkede epler bør vaskes og skrubbes fordi de inneholder giftige sprøytemidler. 

Nasjonal Epledag i norge er 17. oktober!

 

Identifisering av gamle eplesorter

http://www.skogoglandskap.no/temaer/devanligste