Tips til Frukthøsting og Oppbevaring

Denne side blir oppdatert gjennom fruktsesongen mens Fruktdugnad lærer om frukt og bær vi høster. 

Link til pdf guide oppbevaring/tilberedning av frukt og bær 

 • EPLER

Når er eplene modne til å høste? Det varierer fra art til art. Del eplet i to- brune steiner betyr modne frukt! Smak på eplet! Modne epler løsner enkelt fra treet når du vrir på det.
Jo lengre eplene får henge på trærne, jo søtere blir de.

Plukking:
Legg eplene forsiktig i en eske/kurv/sekk(ikke plast). Få tak i en epleplukker (som festes til en kosteskaft) for å nå de eplene som henger høyt oppe treet. Sett nedfallsfrukt i separate esker. Bruk ny / frisk nedfallsfrukt til eplemos eller saft. Fjern råtten nedfallsfrukt- så at det ikke tiltrekkes skadedyr som også går etter frukten som henger på treet.

Linker til plukking tips.
http://www.youtube.com/watch?v=dfCUsBYFngk&feature=youtube_gdata
http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg_diary/fruit_veg_mini_project_september_2f_apple.asp
http://gardeningafterfive.wordpress.com/2010/09/13/when-to-harvest-apples-and-pears/

Oppbevaring:
Epler kan lagres i lang tid gjennom vinteren. Legg eplene på et mørkt og kaldt sted (ca 2-4 grader) f.eks. kjeller med ventilasjon. Epler som er høstet inn tidlig, har kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september. Eplene bør enten lagres i fruktkurver eller flate kasser. De kan bli pakket inn i avispapir for å forhindre kontakt mellom eplene. Lagre bare sunn og uskadet frukt. Epler uten stilk bør spises tidlig, fordi de råtner raskere. Kontroller fruktlageret ukentlig, og fjern råtne epler. Råtten frukt kan "smitte" annen frukt. Epler bør ikke lagres sammen med annen frukt og grønnsaker. For å hindre at eplene tørker ut, kan kassene dekkes med en perforert plastpose.
Tidligfrukt og skadet frukt kan kokes til eplemos (som kan fryses i passe porsjoner eller hermetiseres), eller presses til saft. Det siste er det aller enkleste og det som raskest gir velsmakende resultat. Pressrester er snask for hagehøns (om noen har det) og kan også komposteres sammen med annet hageavfall.

Epler deles inn etter brukstid: sommerepler, høstepler og vinterepler. Bruk linken her for å identifisere eplene dine!
Her finner du noe sorter som finnes i norge
:
Sommerepler:
Transparent Blanche- glassepler: Siste halvdel av august.  Brukstid: Sist i august.
Middels stort og gulgrønt eple uten dekkfarge. Smaken noe syrlig, men god.
Carroll
: Carroll er en tidligsort med middels store til store frukter, valseformet til koniske. Grunnfargen er lyst grønngul til hvitgul, med litt rosarød dekkfarge på solsiden, dels i striper. Eplet er sprøtt men likevel mørt, saftig med hvitt fruktkjøtt. Smaken er mild og god. Beste brukstid er 2-3 uker rundt månedsskiftet august-september.
Geneva Early: 
Geneva Early modner svært tidlig, inntil en uke før Quinte. Fruktene er runde til koniske, middels store til små. Frukten er middels fast og smaker friskt syrlig. Den har  lyst gulhvit grunnfarge, og ved gode lysforhold får hele frukten en jevn rød dekkfarge. Beste brukstid er i ca. 2 uker fra 10.-15. august.
Julyred
: Et tidlig eple som har en jevn og pen rød dekkfarge. Fruktkjøttet er hardt med en søt og god smak.  Begrenset holdbarhet.
Vista Bella: 
Vanligvis moden i august. Eplet er rundt med mørk rød farge. Mørkt og saftig fruktkjøtt med fin aroma. Smaken er god, og holdbarheten bedre enn de andre tidligeplene. En sort for framtida!
Quinte: 
Moden i begynnelsen av september. Eplet er avlangt og har rød dekkfarge på solsiden. Smaken er særpreget og god. Sorten har bedre holdbarhet og kvalitet enn close og transparente blanche.
Rød Sävstaholm
: Moden i begynnelsen av september. Eplet er middels stort med rød dekkfarge i striper på solsiden. Passe moden har frukten god kvalitet, men den blir fort melen.
Høstepler:
Rød prins kronprins: 
Moden i august - september. Eplet er middels stort og rundt, noe flattrykkt i fasongen med mørkerød dekkfarge.  Fruktkjøttet er fast og sprøtt, med en litt syrlig aroma. Blir fort melen, og har begrenset holdbarhet.
Summerred
: Moden for høsting ca. 15. september. Eplet er middels stort, jevnt, velformet og litt avlangt.
Fruktkjøttet er kremgult, middels fast, sprøtt, saftig og med en fin konsistens.
Vinterepler:
Gravenstein og rød gravenstein
: Moden for høsting ca. 25. september. Det er et stort eple som enten er fint gult eller helt rødt. Fruktkjøttet er ganske fast, gult, saftig og litt syrlig med en fin aroma.
Discovery
Er en av våre nyeste varianter. Eplesorten har en gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge og sprøtt, hvitt fruktkjøtt med søt og god aroma. Ganske god holdbarhet.
Åkerø: 
Moden for innhøsting ca. 30. september. Eplet er avlangt, middels stort og har en gulgrønn bunnfarge og en telgsteinrød dekkfarge på solsiden. Fruktkjøttet er hvitt og fast med en særpreget og god smak. Dyrkes for det meste på Østlandet. Gir små avlinger.
Aroma: 
Moden for innhøsting omkring 1. oktober. Eplet er en krysning mellom Ingrid Marie og Filippa, og har en rund, litt flattrykt form. Fruktkjøttet er gulhvitt og middels fast, med god smak og aroma.
Rød aroma:
 Lik aroma i smak, men en rødere farge.

 

PASTEURISERE EPLEMOST HJEMME:
http://www.ciderworkshop.com/juicepasteurising.html

 • MORELLER

 • Høsting: Moreller plukkes og skal oppbevares med stilken på. Vri stilken sakte for å forebygge skade til treet. Bærene modnes ikke etter høsting. 

  Oppbevaring:
  Moreller har kort holdbarhet og bør oppbevares så nær 0 - 2 °C som mulig. Oppbevares uvasket. Vask i kaldt vann rett før bruk. 

  Ernæring:

  Moreller inneholder antocyaniner (antioksidant) og vitaminer A,B og C. De hjelper til å forebygge forkjolelser. Barken er også verdifull og kan brukes til å lage en hostesaft sammen med hyllebær.

   

  Historie:
  Moreller er steinfrukt og i slekt med plommer. Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær. Moreller kommer opprinnelig fra Kina der de har vært dyrket i over 4000 år. De dyrkes nå i Europa og vi har en viss produksjon i Norge også. Moreller finnes i en rekke forskjellige varianter og i flere farger. Vi har gule, gulrøde, mørkerøde eller nesten svarte. De deles derfor inn i to hovedgrupper. Den ene er lyse moreller som har en noe større stein enn den mørke. Den andre er en mørk variant som har et noe fastere fruktkjøtt. Moreller har en god og søt smak og spises mest naturell.

   

 • RIPS

 • Høsting:

  Rips modnes: juli-september

  Hvis man skal lage saft, kan man plukke bærene når de er helt modne

  Til gele skal man bruke nesten modne bær, da de inneholder mere pektin. 

   

  Oppbevaring:

  Lang varighet

  Kjøleskapet: 2-4C. 

  Fryser: circa et år.

  Kan fryses med stilker på- de er lettere å ta av etter frysing!

   

  Ernæring:

  Rips er rik i vitamnin C og andre antioksidanter og kostfiber.

  Jo mørkere fargen bærene har, desto mer antioksidanter. De beskytter kroppens verv mot skader fra frie radikaler, som kommer fra stress, forurensing, sol og røyk. 

  Rips er en kilde til antocyaniner (antioksidant), som kan forebygge hjertesykdom. kreft, grå stær og sliten hud.

  Rik på kostfiber, 4 gram per 100 gram- mer enn i mange grønnsaker. Fiber er bra for hjertet og kretsløpet, økt metthetsfølelse og god fordøyelse. 

  8,5mg jern pr 100g

  Bladene kan brukes til salat og inneholder vit. C.

   

  Historie

  Det finnes 2 millioner rips busker rundt i norske hager. 

  Sylting har blitt kjent siden 1600 tallet.

   

  SOLBÆR

 

Høsting:

Solbær modne fra juli til august. 

Plukk når de er fullmodne, ikke fuktig.

Oppbevaring:

kjøleskapet eller fryser.

Ernæring:

Solbær er i familien med rips med har 6 ganger så mye Vitamin C. De inneholder mer vitamin C enn noe annet naturlig råvarer. Potassium, Magnesium, Iron, Calcium, Vitamin A og B. 

Antioxidanter (rik i antocyaniner ) & kostfiber.

Hjelper med hjerte, aldring, hjernens funksjon, urinveier helse & syn.

Medisin

Brukt siden middelalderen for å behandle blæresten, leversykdommer, og blandet inn i sirup for hoste og lunge plager blant andre sykdommer.
Har du fått myggstikk, - gni et solbærblad på stikket og kløen forsvinner raskt.