Om oss

 • HVA ER FRUKTDUGNAD?
  Fruktdugnad er en frivillig organisasjon, (startet august 2011, i Horten, Vestfold) som høster frukt og bær fra Horten´s hager, som ellers ville gått til spille. Dagsentere og Horten´s ungdomsskoleklasser/ idrettslag tjener penger til lagene sine ved å høste frukten og gjøre det mulig å presse mange tonn til kortreist eplemost og pæremost. Fruktdugnad ble startet av Jennifer "Eple-Jen" McConachie. I 2011, samlet Fruktdugnad inn nesten 20.000 kr. til sultrammede i Afrikas Horn. Vi samarbeider med forskjellige  organisasjoner i lokalsammfunnet for å skape aktivitet og involvere folk.
  Fruktdugnad er i gang med å utvikle en bærekraftig bedrift som skaper grønne jobb med kapasitetet til å påvirke miljøet og lokalsamfunn på en positiv måte!
  Fruktdugnad samarbeider med Ludvig Løvaas Dagsenter for mennesker med spesielle behov. De har ansvar for eplemottak, etiketter, levering til kunder og presseriet.
 • HVORDAN FUNGERER FRUKTDUGNAD?
  Frukttreeiere registrere frukttrærne hos oss og frukten blir høstet av ungdomsidrettslag, skoleklasser og dagsentere. Epler og pærer blir presset til saft og noe av frukten går til markedssalg og laging av syltetøy.
 • HVORFOR FRUKTDUGNAD?
  Ved å høste og bruke de store mengder frukten som ellers blir liggende på bakken, så reduserer vi presset på økosystemene på andre steder. Lokal naturlig mat uten sprøytemidler er den mest sunne måten å spise på for kroppen og planeten. Høsting minimerer fruktavfall som tiltrekker skadedyr som angriper treet og skader frukten. Et samfunn som bruker matressursene sin blir mer bærekraftig og robust. 
  "Forskerne har funnet ut at et annet av våre naturlige lykkestoff, dopamin, blir utløst når vi høster for eksempel grønnsaker og frukt, eller plukker bær og sopp i skogen."
  Formålene er å:
 • Minimere matavfall
 • Ta i bruk lokal usprøytet frukt
 • Styrke lokalsamfunnet
 • Dele/beholde kunnskap rund frukttrær, høsting, lagring og tilberedning
 • Skape arbeidmuligheter/erfaring for vanskeligstilte
 • Lage gode produkter av frukten
 • Inspirere andre byer! 
Fruktdugnad prosjektet kan ha en utrolig innvirkning på lokalsamfunnet!  
Fruktdugnad aktivitetene stimulerer til et lokalsamfunn som er: inkluderende, integrert, hvor folk samler, deler og tar vare på hverandre og ressurser. Tilgang til lokal frukt uten kemikaljer og involvering i aktivitetene fører til forbedret folkehelse, både fysisk og psykisk;  barn lærer hvor maten kommer fra; samfunnet blir mer bærekraftig; innflyttere kan lett finne en nettverk; aktiviteter passer til alle alder og kapasiteter; lokal matproduksjon økes; eldrefolk får hjelp og selskap.


Naturlig lokal frukt uten sprøytemidler til barn!
Barnehager kan få levert frukt fordi vi synes småbarn er gruppen som mest trenger mat som er så naturlig som mulig og fri for skadelige kemikaljer. Småbarn er ikke ferdig utviklet og eksponering til toksiske sprøytemidler kan ha en skadelig effekt. Vi tilbyr å hjelpe vi barnehagebarn å lage eplemost selv
 
Sosialt entreprenørskap!
Vi samarbeider med Ludvig Løvaas Dagsenter (voksenrehabilitering). 
 
Leie av fruktpressing utstyr
Vi leier ut en klassisk 20 liter manuell fruktpresse, manuell kvern, elektrisk kvern, pasteuriseringsmakin pluss et utvalg av flasker, bag-in-box og plastkanner.
 
Velkommen til din Fruktdugnad!